• 4.8 1247 verifierade recensioner
  • Köp diffuser och välj 3 gratis oljor!

  • Över 12,500+ nöjda kunder

Kunskapsbank om eterisk olja, diffusers & aromaterapi

Hur blandar man eteriska oljor?

En av fördelarna med eteriska oljor och en diffuser jämfört med många andra doftprodukter är att man superenkelt kan blanda dem. På så vis kan man skapa helt nya doftupplevelser varje dag om man så vill!


Ta fram din diffuser. Fyll den med kranvatten. Välj två till fem oljor som du vill blanda. Tillsätt oljorna en i taget, och starta. Så enkelt är det! Din diffuser kommer nu att producera vattenånga som tar med sig doften från de oljor du valt. 


Vanligen blandar man två-tre oljor. Fler oljor kan självklart provas, men man riskerar då att doften blir lite spretig. 


Hur framträdande olika dofter ska vara bestämmer du. Vill du kanske ha en tydlig citrusdoft med en subtil hint av kärvt trä? Droppa i mer av grapefrukt- eller citronolja, och avsluta med att tillsätta bara en eller två droppar cederträ. 


Med några eteriska oljor och en diffuser bjuds du in till att själv upptäcka en värld av dofter! Prova dig fram själv, eller hitta inspiration på våra produktsidor. På varje oljesida har vi även lagt en flik som heter ”Kombinationer”. Där listar vi ett par oljor som vi tycker var för sig passar bra ihop med den oljan vars sida du är inne på. 


Var dock inte rädd att låta din egna kreativitet flöda. Fel kan det egentligen inte bli. Det som kan hända är att din doftblandning inte blir så angenäm som du hoppats. Då är det bara att tömma diffusern i vasken och börja om!


Man kan blanda oljor både utifrån doft och egenskaper, men även kombinera dessa två faktorer. Exempelvis passar grapefrukt och ylang ylang utmärkt rent doftmässigt, och de används dessutom inom aromaterapin för att förbättra humöret. Så tillsammans skänker de båda en solig väldoft, samtidigt som de hjälper varandra att bidra till en positiv atmosfär!


En tredje faktor som man kan väga in är olika doftnoter. Toppnoter, mellannoter(hjärtnoter) och basnoter. 

Toppnoter är oljor vars doftmolekyler är mycket lätta och flyktiga och därför snabbt uppfattas. 

Mellannoter är ofta där man vill lägga tonvikten i sin doftblandning. De uppfattas ganska snabbt, dröjer sig kvar en stund och binder ihop topp- och basnoter. 

Basnoter är ofta mörkare dofter med trä-, läder- och myskinslag. Deras doftmolekyler är tyngre och i en väl avvägd doftblandning (eller parfym för den delen) är basnoten en förhållandevis subtil spelare som bidrar med komplexitet och uppfattas strax efter topp- och mellannoterna. 


Bland toppnoterna hittar vi bl.a. många citrusoljor. Exempel på mellannoter är lavendel, May Chang och ingefära. Populära basnoter är frankincense och cederträ


(Bonustips! Vetivert är en väldigt spännande basnot med inslag av lätt rökighet. Luktar man på den direkt ur flaskan kan den lätt kännas överväldigande och tung. Men en enda droppe vetivert tillsammans med bergamott och muskatellsalvia ger en sofistikerad, elegant och komplex doftbild som är underbar!)