Kunskapsbank om eterisk olja, diffusers & aromaterapi

Eteriska oljor som är 100% naturliga. Bilden visar lavendel eterisk olja, pepparmynta eterisk olja och grapefrukt eterisk olja. Ger en god doft i hemmet!

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är samlingsnamnet för koncentrerade, naturliga och växtbaserade aromatiska vätskor som skänker både väldoft och har hälsofrämjande egenskaper. 
De doftar helt olika beroende på från vilken växt de utvinns ifrån, och kan även ha olika viskositet och färg. 
Med eteriska oljor och en diffuser (du hittar båda hos oss på Evoroma!) plus lite vanligt kranvatten kan du både sprida väldoft i hemmet och samtidigt få hjälp att varva ner, piggas upp eller somna lättare! 
Prova gärna någon av våra färdiga doftblandningar:
  • Energy. För energi och fokus.
  • Calm down. För avslappning och rofylldhet.
  • Sunshine. För att lyfta upp humöret när allt känns grått.
  • Go to sleep. För att skänka lugn och göra det lättare att somna.

Läs mer

Varför ska man använda eteriska oljor?

Varför ska man använda eteriska oljor?

Eteriska oljor används främst av två skäl: 
  • För deras väldoft
  • För deras hälsofrämjande egenskaper
Doftämnena i eteriska oljor är flyktiga, vilket betyder att doftmolekylerna sprider sig lätt redan i rumstemperatur. De är därför utmärkta att använda för att skapa en härlig doftmiljö i hemmet. Med en diffuser blandas dofterna med vattenånga och sprids ut i rummet. Eteriska oljor är också helt naturliga och kommer från olika växter och växtdelar. Ta till exempel Evoromas lavendel-olja. Det går åt omkring ett helt kilo lavendel-blommor för att göra 10 ml eterisk olja. Så när du köper en flaska Evoroma Lavendel får du doften av en hel blomrabatt!
Med en diffuser kan du sprida denna doft i ditt hem. Eftersom de eteriska oljorna är så koncentrerade räcker det att bara tillsätta några få droppar i din diffuser för att hemmet ska dofta fantastiskt. En flaska räcker länge med andra ord!
Vad gäller de hälsobefrämjande egenskaper är de precis som dofterna olika för olika oljor. Aromatiska växter och eteriska oljor har använts i hundratals år för att både lindra besvär och förändra sinnestillstånd. Vissa verkar uppiggande, andra skänker lugn och rofylldhet. Eteriska oljor består nämligen av naturliga kemiska ämnen som kan hjälpa oss människor att må bättre. ”Aromaterapi” är namnet på den terapeutiska form som beskriver de olika oljornas hälsofrämjande egenskaper. Inom aromaterapin förespråkar man både inhalering (till exempel med hjälp av en diffuser) och topisk användning. Topisk användning betyder att man använder oljan på huden. Då eteriska oljor är starkt koncentrerade får de ej användas på huden direkt från flaskan - de är nämligen för starka! Istället ska de vid topisk användning först spädas ut med en så kallad bärarolja, exempelvis kokos- eller jojobaolja. 
På vår kategorisida för eteriska oljor kan du filtrera både på oljornas dofttyper, men även deras egenskaper. 
Att kombinera olika oljor är fullt möjligt med en diffuser. Det kan man göra både för att skapa egna magnifika doftbilder, och för att skapa en blandning med de egenskaper man vill ha just för dagen. 
Vi på Evoroma har tagit fram fyra färdigblandade oljor, som både doftar fantastiskt och har olika användningsområden:
  • Energy. För energi och fokus.
  • Calm down. För avslappning och rofylldhet.
  • Sunshine. För att lyfta upp humöret när allt känns grått.
  • Go to sleep. För att skänka lugn och göra det lättare att somna.

Läs mer

Hur använder man en diffuser?

Hur använder man en diffuser?

En diffuser är otroligt enkel att hantera:
  1. Häll i vanligt kranvatten. 
  2. Tillsätt några droppar eterisk olja. 
  3. Starta.
När vattnet i diffusern är slut stängs den av helt automatiskt.
En diffuser används främst för att sprida väldoft i hemmet. 
Fördelen jämfört med andra doftprodukter är att du inför varje användningstillfälle själv väljer vilka dofter du vill ha, och hur starkt eller svagt det ska dofta. 
Eteriska oljor från Evoroma är 100% naturliga. Det enda du sprider i hemmet med en Evoroma diffuser och våra eteriska oljor är därmed vanligt vatten + naturliga doftämnen från växtriket. Jämför med exempelvis doftljus eller luftfräschare som ofta består av vaxämnen, kemikalier och artificiellt framställda dofter.
Vissa diffusers drivs med hjälp av USB-kabel. Evoromas diffuser kopplas in direkt i vägguttaget via medföljande adapter.
Evoromas diffuser har både timer och intervall-funktion. 
Med timern kan du välja att låta diffusern köra 1, 2, eller 4 timmar. Därefter stängs den av. (Självklart kan den även köras utan timer, och stängs då av när vattnet i tanken är slut).
Med intervallfunktionen är diffusern aktiv i 30 sekunder, stannar i 30 sekunder, aktiveras igen i 30 sekunder osv. Med intervallfunktionen påslagen maximerar du diffuserns drifttid per tank.
Evoromas diffuser har också en varmt vit LED-lampa som belyser både en ring runt basen, samt ångan som flödar ut ur toppen. Ett vackert och rogivande skådespel! Lampan sätts på och stängs av med ett enkelt knapptryck.

Läs mer

Vit diffuser för eterisk olja som ger en god doft i hemmet.

Hur fungerar en diffuser för eteriska oljor?

Diffusern har en tank som man fyller med vanligt kranvatten. Därefter tillsätter man några droppar eterisk olja eller parfymolja i vattnet. Med hjälp av en vibrerande keramikplatta i diffuserns bas skapas vattenånga. Vattenångan tar med sig den tillsatta doftoljan ut i rummet och sprider på så vis väldoft i hemmet.
Använder man eteriska oljor med sin diffuser kan man förutom den härliga väldoften även dra nytta av de olika oljornas välgörande egenskaper. Exempelvis kan lavendel och muskatellsalvia ha en avstressande och rogivande effekt, medan pepparmynta och grapefrukt kan pigga upp och höja humöret!
Nyfiken på att prova? Upptäck vår handgjorda diffuser i keramik som våra kunder älskar. Du hittar vårt urval av diffusers här.

Läs mer

Vit diffuser för eterisk olja i badrum.

Vad är diffuser för något?

En diffuser (kan även kallas ”aroma diffuser” eller ”doftspridare”) är en apparat som med hjälp av kall vattenånga sprider väldoft i hemmet. Doften kommer vanligen från eteriska oljor eller parfymoljor, och tillsätts droppvis direkt i diffuserns vattentank. Användaren kan därmed ändra både doft och doftstyrka vid varje användningstillfälle. Detta till skillnad mot till exempel doftljus som har en på förhand bestämd doft och styrka.
Det finns många olika diffusers, med lite olika material och funktioner. Storlek på vattentank, ångkapacitet, timer och intervall-funktioner varierar mycket mellan olika modeller.
Evoromas diffuser är resultatet av ett gediget analysarbete och har extra stor vattentank, ett kompakt format, enkla och användbara funktioner och en modern minimalistisk design. Det keramiska skalet av stengods tillverkas för hand.
För mer om vår diffuser: kika in här.

Läs mer

Vilken eterisk olja är bäst?

Hur vi uppfattar dofter är högst personligt, och det finns så många fina! Men låt oss göra ett försök att besvara frågan genom att rekommendera så få oljor som vi bara kan: 
En blommig favorit, och en sötbesk citrus. Dessa två är otroligt lätta att tycka om! 
Lavendel uppskattas även väldigt mycket för sitt sätt att verka avslappnande och lugnande, vilket ger den ytterligare ett stort plus i kanten. Grapefrukt kan å sin sida ha förmågan att friska upp och sätta en mer positiv känsla till ett trött och nedstämt sinne. 
Ett hett tips är att slå till på något av våra paket med favoriter:
Det lilla paketet är med just lavendel och grapefrukt! Vi har lagt till pepparmynta också - en riktigt frisk olja!
Till mellanpaketet har vi adderat två oljor som kanske inte alla känner till, men som verkligen bör upptäckas och är lätta att tycka om! 
Det stora paketet har en ordentlig bredd med både gamla favoriter och nya bekantskaper. Där får du ett riktigt bra grundsortiment som dessutom bjuder in till kreativitet. Olika oljor kan nämligen blandas i diffusern för att skapa nya spännande doftbilder!
Du kan upptäcka hela vårt gedigna sortiment av 100% naturliga eteriska oljor genom att klicka här

Läs mer

Vilka eteriska oljor passar bra ihop?

På varje oljas produktsida finns en flik som heter ”Kombinationer”. Där visar vi ett par oljor som vi tycker var för sig rent doftmässigt passar bra ihop med den olja vars sida du besöker. Dessutom ger vi på många produktsidor tips i den löpande texten på specifika blandningar man kan prova. 


Utöver det så vill vi här ge ett par tips:


Citrusoljor passar generellt sett bra ihop både med varandra (såsom citron + lime), men är otroligt versatila och kan kombineras med de flesta andra oljor. En väldigt enkel kategori av oljor att kombinera som sällan blir fel!


Skaffa gärna minst en basnot (exempelvis cederträ, patchouli, vetivert, frankincense). De skänker en helt ny tyngd och komplexitet till doftblandningen som du inte riktigt får med de kanske mer välkända oljor som hittas bland topp- och mellannoterna. Exempel på en basnot som älskas av många är frankincense. Den är fantastisk tillsammans med citrus, och passar även med blommiga dofter som lavendel och ylang ylang


Rosmarin är fräsch, örtig och samtidigt ganska komplex. Den är alldeles lysande tillsammans med citrusdoftande oljor, och vi vill särskilt slå ett slag för rosmarin + citrongräs. Fräsch och behaglig spa-känsla utlovas!


För dig som inte är så bekant med eteriska oljor har vi satt ihop tre olika paket med populära oljor. 


Det minsta paketet (3-pack) innehåller oljor som doftar jättegott i sig själva och är bland de allra populäraste. 


Mellanpaketet (5-pack) har samma tre oljor som det nyss nämnda, men kompletteras med ylang ylang och frankincense. En populär och blommig mellannot, och en underbar basnot som inbjuder till doftblandningar och skänker karaktär. 


Det stora paketet (10-pack) har ett väl avvägt sortiment med populära oljor. Här får du en riktigt fin uppsättning med oljor som kan kombineras på en mängd härliga sätt. 

Läs mer

Vilken eterisk olja doftar godast?

Vi vill nästan säga ”alla”. Varje olja har sin egen doftkaraktär och det finns så mycket spännande att upptäcka. Nedan är några av de allra populäraste oljorna, som alla är mycket lätta att uppskatta för sin väldoft:
Sunshine (Glad, upplyftande, exotisk och blommig blandning av tre eteriska oljor.) 
Go to sleep (Lugn och skön doft som inte har någon brådska. Som en fluffig filt en kall höstkväll. Otroligt angenäm doft. Blandning av tre eteriska oljor.)

Läs mer

Eteriska oljor och husdjur

Tänk på att hundar och katter har mycket starkare luktsinne än vi människor. Har du husdjur hemma rekommenderar vi därför att du använder timer-inställningen på din diffuser och låter den köra max 1 timme åt gången, två gånger per dag.

Det kan även vara bra att tänka på att inte använda för mycket eterisk olja. Som sagt, hundar och katter har bättre luktsinne och känner dofter starkare än vi människor!

Se också till att diffusern inte står placerad precis vid ditt husdjurs sovplats. Doftämnen från den eteriska oljan hamnar i i viss grad runt själva maskinen.

Se också till att ditt husdjur alltid kan ta sig till ett rum där det inte finns någon diffuser som kör, så att de kan gå undan ifall de inte gillar doften.

Bland oljor i Evoromas sortiment bör oregano ej användas om du har hund eller katt. Citrusoljor bör undvikas om du har katt.

Tre oljor som anses helt säkra för både katter och hundar är lavendel, kamomill och frankincense.

Använd aldrig några eteriska oljor direkt på djurets päls.

Läs mer

Kan man använda eteriska oljor på huden?

Både ja och nej. Eteriska oljor är visserligen helt naturliga, men de är samtidigt väldigt koncentrerade. En enda Evoroma-flaska med lavendelolja består av eterisk olja från ca ett kilo lavendelblommor! 


Därför är huvudregeln att man inte bör använda eteriska oljor direkt på huden. De behöver spädas ut först. 


Detta gör man genom att använda en vegetabilisk ”bärarolja” (kallas även ”basolja”). Det kan vara till exempel kokosolja, eller jojobaolja. 


Tillsätt ett par droppar eterisk olja till bäraroljan och se till att de blandas väl. Oljeblandningen kan sedan appliceras på huden. En tumregel för koncentrationen i din oljeblandningen är 2% eterisk olja och 98% bärarolja (med andra ord 1 till 50). Då viskositeten och droppstorleken skiljer sig mellan olika eteriska oljor är det svårt att ge en exakt rekommendation kring antal droppar per enhet bärarolja. Men för att ge en indikation att  utgå ifrån: ca 1 droppe eterisk olja per matsked bärarolja. 


Observera att en del personer är känsliga mot vissa eteriska oljor. Vi rekommenderar därför att man först provar sin oljeblandning genom att applicera litegrann på ett litet hudområde och vänta ett dygn. Om irritation uppstår bör du inte använda den oljan på huden.


Kallpressade citrusoljor (bl.a. bergamott, apelsin, citron, lime, grapefrukt) är fotosensibiliserande, vilket betyder att de helt naturligt innehåller kemiska ämnen som reagerar med UV-ljus. Hud som applicerats med någon av dessa oljor och som utsätts för solljus kan därför bli irriterad, röd och få blåsor. För att göra det enkelt är vår rekommendation därför att hudpartier som applicerats med eteriska olja ska hållas borta från solen under 12 timmar efter appliceringstillfället. 

Läs mer

Hur gör man eteriska oljor?

Eterisk olja sitter som mikroskopiska fickor (eller depåer) på växternas olika delar. Man ”tillverkar” därmed inte eterisk olja, utan man extraherar den direkt från växten. Fickorna måste öppnas så att oljan kan frigöras, samlas upp och buteljeras.


Det finns några olika extraheringsprocesser för eteriska oljor. Här nedan beskriver vi två av de vanligaste: ångdestillering och kallpressning.


Ångdestillering:

  • Växtdelarna (blommor, blad, bark, kvistar, stjälkar - allt beroende på växttyp) samlas ihop och placeras i en behållare.
  • Under behållaren finns ett separat kärl med vatten, till vilket man tillför värme.
  • Ångan från vattenkärlet fyller växtbehållaren. Detta får växtdelarnas mikroskopiska depåer av eterisk olja att frisättas i ångan.
  • Ångan med den eteriska oljan tillåts flöda vidare in i ett nedkylt rör. Kylan gör att ångan kondenseras till vätskeform igen. Det gör även den eteriska oljan.
  • Vatten och olja droppar ner i en sista behållare. Den eteriska oljan har en lägre densitet än vattnet. Vi får alltså en behållare fylld av vatten, med ett litet lager ren eterisk olja som flyter ovanpå.
  • Med en tappkran i botten på kärlet tömmer man ut vattnet. Till sist är det bara eterisk olja kvar - redo att tappat upp på flaska.

En annan vanlig metod är kallpressning. Kallpressning används främst för att utvinna eterisk olja från citrusfrukter. Deras oljor är nämligen värmekänsliga, så för att få en så fin och oförändrad produkt som möjligt låter man extrahera dem kallt.


  • Citrusfrukternas eteriska olja finns i form av mikroskopiska depåer, direkt under det allra yttersta skalskiktet.
  • Genom att låta citrusfrukterna passera över en sorts raspar punkterar man skalet och dessa små depåer, så att oljan frigörs.
  • Vatten sprayas över frukterna,. Vi har nu en massa av fina skaldelar, partiklar, vatten och eterisk olja.
  • Massan filtreras och centrifugeras för att på så vis separera den rena eteriska oljan. Oljan tappas sedan upp på flaska, redo att doftsätta ditt hem.

Vi på Evoroma har ett stort sortiment inom eteriska oljor! Upptäck en värld av dofter nu.

Läs mer

Var kommer Evoroma ifrån?

Evoroma är ett svenskt företag baserat i Uppsala. Vi har lager i Skåne och skickar alla våra paket därifrån direkt till våra kunder. 
Alla våra eteriska oljor är utprovade och handplockade av oss på Evoroma.  Vi använder endast helt rena och naturliga eteriska oljor av högsta kvalitet. Då varje eterisk olja är unik krävs en omfattande testning och dokumentation för att säkerställa att den är helt säker att använda och bara innehåller de ämnen som förväntas. På grund av den stora kontrollapparat som krävs har Evoroma valt att samarbeta med en av europas största leverantörer aveteriskaoljor. Deras specialister garanterar att produkterna är 100% naturliga, rena och uppfyller alla säkerhetskrav. Allt för att du ska få en trygg och angenäm doftupplevelse.

Våra eteriska oljor är veganska och inga av våra produkter har testats på djur.

Alla våra eteriska oljor är naturliga och innehåller inga syntetiska doftämnen eller kemikalier.

Du kan läsa mer om Evoroma och vårt arbete på vår om oss sida.

Läs mer