• 4.8 1247 verifierade recensioner
  • Köp diffuser och välj 3 gratis oljor!

  • Över 12,500+ nöjda kunder

Kunskapsbank om eterisk olja, diffusers & aromaterapi

Varför ska man använda eteriska oljor?

Varför ska man använda eteriska oljor?

Eteriska oljor används främst av två skäl: 
  • För deras väldoft
  • För deras hälsofrämjande egenskaper
Doftämnena i eteriska oljor är flyktiga, vilket betyder att doftmolekylerna sprider sig lätt redan i rumstemperatur. De är därför utmärkta att använda för att skapa en härlig doftmiljö i hemmet. Med en diffuser blandas dofterna med vattenånga och sprids ut i rummet. Eteriska oljor är också helt naturliga och kommer från olika växter och växtdelar. Ta till exempel Evoromas lavendel-olja. Det går åt omkring ett helt kilo lavendel-blommor för att göra 10 ml eterisk olja. Så när du köper en flaska Evoroma Lavendel får du doften av en hel blomrabatt!
Med en diffuser kan du sprida denna doft i ditt hem. Eftersom de eteriska oljorna är så koncentrerade räcker det att bara tillsätta några få droppar i din diffuser för att hemmet ska dofta fantastiskt. En flaska räcker länge med andra ord!
Vad gäller de hälsobefrämjande egenskaper är de precis som dofterna olika för olika oljor. Aromatiska växter och eteriska oljor har använts i hundratals år för att både lindra besvär och förändra sinnestillstånd. Vissa verkar uppiggande, andra skänker lugn och rofylldhet. Eteriska oljor består nämligen av naturliga kemiska ämnen som kan hjälpa oss människor att må bättre. ”Aromaterapi” är namnet på den terapeutiska form som beskriver de olika oljornas hälsofrämjande egenskaper. Inom aromaterapin förespråkar man både inhalering (till exempel med hjälp av en diffuser) och topisk användning. Topisk användning betyder att man använder oljan på huden. Då eteriska oljor är starkt koncentrerade får de ej användas på huden direkt från flaskan - de är nämligen för starka! Istället ska de vid topisk användning först spädas ut med en så kallad bärarolja, exempelvis kokos- eller jojobaolja. 
På vår kategorisida för eteriska oljor kan du filtrera både på oljornas dofttyper, men även deras egenskaper. 
Att kombinera olika oljor är fullt möjligt med en diffuser. Det kan man göra både för att skapa egna magnifika doftbilder, och för att skapa en blandning med de egenskaper man vill ha just för dagen. 
Vi på Evoroma har tagit fram fyra färdigblandade oljor, som både doftar fantastiskt och har olika användningsområden:
  • Energy. För energi och fokus.
  • Calm down. För avslappning och rofylldhet.
  • Sunshine. För att lyfta upp humöret när allt känns grått.
  • Go to sleep. För att skänka lugn och göra det lättare att somna.