• 4.8 1247 verifierade recensioner
  • Köp diffuser och välj 3 gratis oljor!

  • Över 12,500+ nöjda kunder

Kunskapsbank om eterisk olja, diffusers & aromaterapi

Kan man använda eteriska oljor på huden?

Både ja och nej. Eteriska oljor är visserligen helt naturliga, men de är samtidigt väldigt koncentrerade. En enda Evoroma-flaska med lavendelolja består av eterisk olja från ca ett kilo lavendelblommor! 


Därför är huvudregeln att man inte bör använda eteriska oljor direkt på huden. De behöver spädas ut först. 


Detta gör man genom att använda en vegetabilisk ”bärarolja” (kallas även ”basolja”). Det kan vara till exempel kokosolja, eller jojobaolja. 


Tillsätt ett par droppar eterisk olja till bäraroljan och se till att de blandas väl. Oljeblandningen kan sedan appliceras på huden. En tumregel för koncentrationen i din oljeblandningen är 2% eterisk olja och 98% bärarolja (med andra ord 1 till 50). Då viskositeten och droppstorleken skiljer sig mellan olika eteriska oljor är det svårt att ge en exakt rekommendation kring antal droppar per enhet bärarolja. Men för att ge en indikation att  utgå ifrån: ca 1 droppe eterisk olja per matsked bärarolja. 


Observera att en del personer är känsliga mot vissa eteriska oljor. Vi rekommenderar därför att man först provar sin oljeblandning genom att applicera litegrann på ett litet hudområde och vänta ett dygn. Om irritation uppstår bör du inte använda den oljan på huden.


Kallpressade citrusoljor (bl.a. bergamott, apelsin, citron, lime, grapefrukt) är fotosensibiliserande, vilket betyder att de helt naturligt innehåller kemiska ämnen som reagerar med UV-ljus. Hud som applicerats med någon av dessa oljor och som utsätts för solljus kan därför bli irriterad, röd och få blåsor. För att göra det enkelt är vår rekommendation därför att hudpartier som applicerats med eteriska olja ska hållas borta från solen under 12 timmar efter appliceringstillfället.