• 4.8 1247 verifierade recensioner
  • Köp diffuser och välj 3 gratis oljor!

  • Över 12,500+ nöjda kunder

Kunskapsbank om eterisk olja, diffusers & aromaterapi

Är eteriska oljor farliga?

Eteriska oljor är säkra att använda om man gör det på rätt sätt, men det finns ett par saker att tänka på:


Visserligen är oljorna helt naturliga produkter, men de är mycket koncentrerade och starka i sin rena form, och ska därför aldrig användas outspädda på huden, så kallad ”topisk användning” (mer information under avsnittet ”Kan man använda eteriska oljor på huden?”).


Eteriska oljor är ej heller för invärtes bruk och ska alltså inte ätas eller drickas. Av den anledningen är det viktigt att de alltid förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.


Vissa oljor kan innehålla naturligt förekommande ämnen som vissa personer är överkänsliga mot (allergener). På varje produktsida hos oss går det att klicka sig in på ett allergen-blad.


En diffuser är ett perfekt verktyg att använda för att njuta de eteriska oljorna. Genom att droppa ner eterisk olja på vattnet i diffusern sprids ytterst lite olja i taget tillsammans med vattnet och doftsätter ditt rum på ett säkert sätt. Vi rekommenderar 15-20 droppar i vår produktmanual för diffusers, men droppstorlekar varierar mellan olika oljor och så även doftstyrkan. Börja gärna med bara ett fåtal droppar när du provar en ny olja, så känner du snart vad som doftar lagomt och vad som blir för mycket och påträngande. Hur många droppar som ska tillsättas beror också på rummets storlek. 


Är du känslig mot dofter är det bara att minska antalet droppar som du använder i din diffuser ytterligare. Du kan prova med så lite som en enda droppe i diffusern första gången om du är osäker. 


Skulle du uppleva obehag från någon eterisk olja kan det vara så att du är överkänslig mot just den oljan, och bör således omedelbart sluta använda den.